Slideshow image Slideshow image Slideshow image
Previous Next
Μέθοδοι

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΗΣ MD, PhD Παθολόγος - Ογκολόγος | Πειραιάς

 

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ

Η Ογκολογική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας του Θεραπευτηρίου Μετροπόλιταν είναι δυναμικότητας 26 κλινών και μπορεί να διεκπεραιώσει ανετά 30-40 χημειοθεραπείες ημερησίως. Βρίσκεται στον 2ο όροφο του κεντρικού κτιρίου του Νοσοκομείου σε αυτοτελή χώρο.
Στον ίδιο χώρο ευρίσκονται τα γραφεία των ιατρών και ο νοσηλευτικός σταθμός. Οι διαλύσεις των Κυτταροστατικών γίνονται σε κατάλληλα διαμορφωμένο και εξοπλισμένο χώρο στο Κεντρικό κτίριο του Νοσοκομείου στον ίδιο χώρο με την Ογκολογική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας .
Λειτουργεί καθημερινώς εκτός Σάββατου και Κυριακής από τις 7.30 έως τις 16.00.

 

Ο ασθενής κατά την προσέλευση του ολοκληρώνει τα διαδικαστικά της εισαγωγής του στο γραφείο εισαγωγών στο γραφείο της Μονάδας.
Ακολούθως συναντάται με τον θεράποντα ιατρό στο γραφείο των ιατρών της κλινικής οπού αναφέρει όσα συνέβησαν από την προηγουμένη θεραπεία δηλαδή την πορεία των συμπτωμάτων, νέες ανεπιθύμητες ενέργειες ή καινούρια προβλήματα, άλλα και την βελτίωση η εξαφάνιση ενοχλημάτων η άλλων προβλημάτων που οφείλονται στην ασθένεια η στην εφαρμοσθείσα θεραπεία. Ελέγχονται οι αιματολογικές και βιοχημικές παράμετροι και δίδεται η έγκριση ή η αναβολή της θεραπείας. Εάν χρειασθεί μπορεί να ζητηθεί και κλινική εξέταση η πρόσφατες εξετάσεις αίματος.
Ο ασθενής οδηγείται στο δωμάτιο του για την  χημειοθεραπεία οπού γίνονται οι απαραίτητες αιμοληψίες και φλεβοκεντήσεις.
Όταν διαπιστωθεί η αιματολογική δυνατότητα του ασθενούς να λάβει την προγραμματισμένη θεραπεία, ο ιατρός του αναγράφει σε ειδικό έντυπο τα φάρμακα της χημειοθεραπείας, την κατάλληλη για τον συγκεκριμένο ασθενή ποσότητα και τον τρόπο χορήγησης.
Τα φάρμακα διαλύονται σε ειδικό χώρο και η θεραπεία ολοκληρώνεται στο δωμάτιο του/της ασθενούς. Μετά το πέρας της χημειοθεραπείας ο ασθενής και οι συνοδοί του λαμβάνουν το εισιτήριο της επόμενης θεραπείας, οδηγίες  καθώς και τις απαραίτητες αιματολογικές η απεικονιστικές εξετάσεις που πρέπει να έχει μαζί του την επόμενη φορά.


Θεραπείες και ογκολογικά συμβούλια
Οι χημειοθεραπείες χορηγούνται καθημερινώς εκτός Σάββατου και Κυριακής από τις 7:30 έως τις 16:00.
Οι ασθενείς προσέρχονται από τις 8.00 έως 8.30 για το πρωινό ωράριο ή από τις 11:00 έως 11:30 για το μεσημβρινό ωράριο.

 

Εξετάζονται όλοι οι ασθενείς και γίνεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ηλεκτρονική αναγραφή εξετάσεων.
Κάθε Πέμπτη γίνεται εσωτερικό ογκολογικό συμβούλιο με τους Ιατρούς της Γ' Ογκολογικής Κλινικής και συνάδελφους όλων των άλλων ειδικοτήτων κυρίως ιατρικής απεικόνισης, χειρουργικών ειδικοτήτων, πυρηνικής ιατρικής, παθολογοανατομοι και άλλοι.
Κάθε Δευτέρα  απόγευμα γίνεται Ογκολογικό συμβούλιο για ασθενείς με καρκίνο του μαστού με την χειρουργική κλινική Μαστού και το Ακτινοθεραπευτικό τμήμα στο οποίο συμμετέχουν η Β' και Γ' ογκολογική κλινική καθώς και το παθολογοανατομικό τμήμα .
Κάθε Τρίτη μεσημέρι γίνεται διδακτικό ογκολογικό συμβούλιο με συμμετοχή του συνόλου των ιατρών του Θεραπευτηρίου.